Search This Blog

Thursday, 9 July 2015

CheK Mek Kelantan SemudaH 1,2,3

Assalamualaikum....



Hari Jumaat yang mulia ini.. mulakan hari dengan Selawat keatas Nabi Muhammad S.A.W.. tanda kecintaan dan kasih kepada baginda.. moga-moga kite tergolong dalam golongan yang mendapat syafaatnya di akhirat kelak..Aamiinn.......

Semalam seharian kelas Hingga ke petang..peh penat gak la... layan kerenah dan presentation pelajar-pelajar U ni...hehehhe.. Tp nasib Semua present Ok... Cume ad laa sedikit x mencapai objektif amali hari tu...huhuh... but still can improve it....


So lepas balik kelas.. Terus bukak dapur..hahah... sebab lame x makan cek Mek Molek Kelantan... semalam buat la dalam 18 biji.. sebagai kuih untuk berbuka semalam..hehehhe




Haaa... Inilah rupa kuih yer semalam... kuning mengancam kan..heheheh.. Nak tau resepi tak.. semudah 1, 2, 3 je kuih ni... sambi pejam mata pon jadi....

Jom kite tengok bahan-bahan yang diperlukan

1. 3 Ubi keledek Oren

2. 1 cawan kecil Tepung Gandum

3. Gula


cara-Cara Nya ilah:

1. Rebus ubi keledek yang telah dibuang kulih sehingga empuk (kalo nak rasa masin sedikit tambah secubit garam di dalam air rebusan. )... kemudian buang air dan penyekkan menjadi hancur...

2.Kemudian masukkan gandum dan gaul sehingga sebati dan aduanan tersebut tidak melekat pada tangan dan boleh di bentuk...

3. selepas aduanan boleh dibentuk, bentukkan bulat2... dan penyekkan di tengah sebagai tempat untuk letakkan gula...

4. Sambil2 gotel atau bentukkan tu... panaskan kuali dan goreng sehingga kekuningan...

5. Siap dan boleh dihidangkan...


Ha... ni lah hasilnya apabila air gula di dalamnya telah cair.. mengancamkan...


Selesailah cekmek Kelantan... untuk dibuat berbuka semalam... makan satu nak lagi...:D :D :D

Cube-cube jgn x cube.. hanya gUne 3 bahan Je da jadi..ehhehhe


*Mulakan Hari anda dengan Senyuman... 
Kerana dengan senyuman diwaktu Pagi dapat menyerikan hari2 kita


* Kadang-kadang memasak ni tak la susah sangat.. seronok lagi2 kalo ada orang yang makan..ehehhehhe  <3 <3 <3 

No comments:

Post a Comment